Halı Bakımı ve Lekelere Çözüm Yolları
Farklı lekelerin halıyı nasıl etkilediğini bilmek çözüm üretmek için önemlidir.
Kuru lekeler halı liflerine zarar verir, ama düzenli şekilde halının vakumlanması bunu önleyecektir.Sakız ve reçine gibi yağlı lekeler kir toplarlar. Bunun sonucunda halının rengi soluk griye veya kahverengiye döner. Halının görünümünü bozan asıl olarak bu yağlı lekelerdir, bu lekeler halının liflerine sinerler ve zor temizlenirler. Halıda Oluşabilecek Leke ÇeşitleriAsitli
Maddeler Bazı temizlik ürünleri ve piller asit içerir, bu güçlü asidin halıyla teması halinde çabucak döküldüğü bölgenin temizlenmesi gerekir, aksi taktirde halıda ciddi hasar meydana gelir. Asit dökülen bölüme yapılacak ilk müdahale bir süngerle asidin emilmesidir. Bu işlem asit bitene kadar yapılır ve daha sonra bir kaşık kaynamış soda ile sıcak su karıştırılır. Bu karışım lekeye sürülür.
Halı en kısa zamanda kurutulmalıdır.Kan LekesiKan lekesine soğuk temizleme karışımlarıyla müdahale edilmelidir. Halıya kandan patojenik oluşumları temizlemek için bir halı temizleme profesyoneli çağırılmalıdır.
YanıklarYanma sonucu oluşan karartılar ancak halının yanan bölümünün tekrar dokunmasıyla ve yenilenmesiyle tamamen yok olur. Bunun dışında yanan bölümlerin koyu uçlarının dikkatlice kesilmesiyle de kötü görüntü önlenmiş olur.Boya LekesiBirçok içecek, ilaç, kozmetik ürünü, yemek ve başka sıvılar boya içerirler. Bu boyanın halı liflerince emilmesi çıkartılamayacak lekelere sebep olacaktır.
Bu lekeler tekrar boyanarak halı üzerinde saklanabilir veya bu lekelerin etkilediği alan tekrar dokunabilir. Bunun dışındaki tek yöntem profesyonel bir halı temizleyicisine başvurmaktır.Hardal LekesiBazı hardalların içinde çok güçlü boyalar vardır ve bu halıdan kolay kolay çıkmaz. Hardalla lekelenmiş bölümün kesilip alınması ve bu bölüme yeni bir parçanın eklenmesi gerekebilir.
Pas LekesiPas lekesinin kaldırılması için profesyonel birinin yardımı mutlaka gerekir, çünkü bu lekenin temizlenmesinde kullanılan kimyevi maddeler yanlış kullanıldığında halıya çok büyük zararlar verebilir.
Ev Hayvanları Nedeniyle Oluşan LekelerEn iyi eğitilmiş hayvanlar bile evde lekelere sebep olabilir. Hayvanın üresi halıya bulaştıktan çok sonra fark edilir. Hayvanın beslenme şekline göre üresinin halıda bıraktığı lekenin zararı değişir. Üre lekesinin çeşidini hayvanın kullandığı ilaçlar, cinsiyeti, yaşı, sağlığı ve üreme durumu gibi etkenler etkileyecektir. Bazı çeşit üre lekeleri temizlenemeyebilir. Bu lekelerin önlenmesi için ilk olarak çabuk bir biçimde kağıt havlularla ürenin emilmesi sağlanmalıdır.
Çeyrek kaşık bulaşık deterjanı ile ılık suyu karıştırarak halı silinmelidir. Bulaşık makinesi için olan deterjanı kullanmamak gerekir. Deterjan uygulamasından sonra iki bardak su ve bir bardak beyaz sirkeden oluşan karışımla halıyı silin ve çabucak kurutun. Kurutmak için kağıt havluyu bölgenin üstüne yayın ve bunun üstüne bir ağırlık koyun. Kağıt havlular tamamen nemlendikçe yeni kağıt koyun ve böylece bölgeyi kurutun. Önleyici BakımHalıyı lekeden uzak tutmak, lekeleri halıdan çıkartmaktan daha kolay ve ucuz bir yöntemdir. Yapılması gerekenler:- Evin etrafındaki garajı, kaldırımları ve park yerlerini temiz tutmak gerekir. - Halının üstüne parça halılar koyulabilir ve bunlar vakumlanmalıdır. -
Sigara ve içki içilen, yemek yenen bölümleri belirleyip, bu bölümleri sıkça temizlemek gerekir.- Havalandırma sistemlerinin bakımını yapın ve filtrelerini yenileyin.Rutin BakımDüzenli bir bakım programı ile lekeler halıya iyice yerleşip halıya zarar vermeden bu lekelerden kurtulmak mümkündür.
Tamir edici bir bakım yapılması halının düzelmesini tam anlamıyla sağlayamaz, çünkü geç kalınmıştır. Bu durumu ortadan kaldırmak için halının düzenli bir rutin bakıma ihtiyacı vardır.Vakumla TemizlemeBu işlemde dikkat edilmesi gereken doğru aletin kullanılması ve alet kullanılırken vakum yoğunluğunun iyi ayarlanmasıdır.
Tavsiye edilen vakum yoğunluğugün içinde yoğun kullanılan bölümler her gün elektrikli süpürge ile temizlenmelidir. Bu tarz yerler lobiler, asansörler, koridorlar, girişler gibi yoğun yerlerdir. Az geçiş yapılan konferans odası, ofis gibi yerler haftada iki veya üç kere elektrikli süpürge ile temizlenmelidir.
Doğru bakım aletiYoğun kullanılan bölgeler çift motorlu elektrikli süpürgelerle temizlenmelidir. Az kullanılan bölümler tek motorlu, eşyaların etrafından kolayca manevra yapabilecek güçlü elektrik süpürgeleri ile temizlenmelidir.
Normal süpürgeler halının üzerindeki küçük parçaları temizlemekte kullanılabilir, ama sadece normal süpürgelerle titiz bir temizliğin sağlanması mümkün değildir.Derinlemesine TemizlikYaygın olarak kullanılan birçok temizleme metodu halı için uygulanmaktadır. Halınızın çeşidine ve kullanım yoğunluğuna göre bir temizleme metodu seçmek doğru olacaktır. Kullanılan bazı deterjanlar tekrar lekelenmeye neden olur, deterjan seçimi de halı temizliğinde önemli bir faktördür.
Deterjanın temizleme sonrası halı liflerinde kalması leke oluşturur. Halıda kalan deterjan kir toplayarak halının pis görünmesine neden olabilir.Temizleme metotlarıSıcak su kullanarak temizlemeHalının havına deterjan ve sıcak su püskürtülür. Daha sonra su ve yumuşamış leke güçlü vakumla halıdan temizlenir. Sıcak su çok kullanılan, halının derinlemesine temizlenmesinde etkili olan bir yöntemdir. Bu yöntemin doğru kullanımı, halıda deterjanın kalıp lekeleri tekrar oluşturmasına engel olur.Kuru birleşimHalının üzerine serpilen bu bileşim lekeleri ve halıdaki yağı emer. Daha sonra mekanik bir fırça yardımıyla leke kalıntıları temizlenir ve daha sonra vakumlanır.
Nemlendirme az olduğundan kuruma süresi kısadır. Kuru bileşim temizleme öncesi serpilirken halıya eşit yayılması önemlidir, aksi halde halının farklı bölgeleri farklı oranda temizlenir. Köpük şampuanSıkıştırılan hava ile kuru bir köpük elde edilir. Köpük halıya silindir biçimindeki dönen bir fırça ile sürülür. Kuruması çok az zaman alır, çünkü nem az kullanılmıştır. Halıda deterjan kalırsa tekrar lekelenme yapacaktır ve sonuç olarak halı tekrar pis ve soluk bir görünüm alacaktır.
Rotary şampuanı Deterjan ve sudan oluşan karışım bir fırçayla halıya sürülür. Dönen bir fırça ile halının havlarına kadar karışım ulaşır böylece halının liflerindeki leke partikülleri yumuşar. Fırçanın temizleme sırasında kuruması halı liflerinin zarar görmesine neden olabilir. Bone yöntemi deterjan ve sudan oluşan bir bileşim halının üstüne püskürtülür, emici bir ped ile halının üstü silinir.
Bir başka yöntem ise deterjan ve su karışımının önce pede sürülüp, daha sonra zeminin silinmesidir. Temizleme sırasında temizlikte kullanılan ped kurursa bu durum halıya zarar verecektir.
Halıda kalan deterjan tekrar lekelenmeye sebep olacaktır.Bütün bu temizlemek tekniklerinin yanında halınızı yılda en az bir kez profesyonel bir firmaya temizletin
AKRİLİK VEYA YÜN - AKRİLİK KARIŞIMLI HALILARDA LEKE ÇIKARTMA ÖNERİLERİ
GENEL KURALLAR
1- Leke meydana gelir gelmez hemen müdahale ediniz. Aksi taktirde lekeyi çıkartmak zor olacağı gibi bazı durumlarda mümkün olmayacaktır.
2- Leke çıkartmanın ana prensibi olabildiğince kirleticiyi ilave malzemelere ihtiyaç duymadan halıdan uzaklaştırmak olmalıdır. Dolayısıyla herhangi bir kimyasal madde uygulamasına başlamadan önce olabildiğince leke halıdan emilmelidir.
3- Temizlik esnasında asla lekenin üzerine bastırarak ovmayınız. Bu lekenin halının içine daha fazla işlemesine neden olacaktır.
4- Halı üç boyutlu bir ürün olduğu için, ilk temizleme anında halı yüzeyi temizlenmiş görünmesine rağmen halı kuruduğunda leke yeniden görünür hale gelecektir. Çünkü öncelikle çözünmüş leke kuru olan hav dibine doğru gidecek, kurumaya başladığında ise halı, dipten hav kısmına doğru kuruduğu için leke yeniden yüzeyde belirecektir. Dolayısıyla leke çıkartma işlemi bir veya birkaç kere tekrarlanmalıdır.
5- Leke çıkartma işleminde eğer halı şampuan kullanılıyorsa mutlaka sadece şampuanın köpüğü kullanılmalıdır. Asla şampuan sıvısı veya su kullanılmamalıdır. Çünkü bu maddelerde kirletici görevi yapacaktır.
6- Leke silinirken lekeyi dış çevresinden merkezine doğru temizleyiniz. Leke çıkartma işleminin başarısı için dağılmadan temizlenmesi çok önemlidir.
7- Leke çıkartmak için asla çamaşır suyu ve tuz ruhu gibi kimyasallar kullanmayınız. Bu kimyasallar halının hem havına hem de dokusuna zarar vererek halının çürümesine ve renklerinin solmasına neden olacaktır.
8- Eğer leke çıkartmak için tavsiye edilen malzemelerden farklı bir kimyasal kullanılacaksa Leke çıkarmada kullanacağınız kimyasal maddeyi öncelikle halının nispeten görünmeyen bir bölgesinde deneyerek halının rengine ve dokusuna zarar vermediğinden emin olunuz.
Halı temizliği
Halı yıkama
Temizlik
Gönderen temizlik zaman: 05:37 0 yorum
Halının Kullanım Kılavuzu - Temizliği
Halının Kullanım Kılavuzu
Halılar için düzenli temizlik şarttır. Halılarınızı güçlü ve tercihen fırçalı elektrik süpürgesiyle halı üzerindeki trafik yoğunluğuna bağlı olarak günlük veya haftada en az iki kere bütün yüzeyi süpürün.ve yılda en az bir kez Profesyonel bir firmaya halılarınızı temizletin.
Halının üzerine ayak kısmı sivri veya dar eşyalar koymayın. Halı üzerindeki eşyalar ne olursa olsun belirli aralıklarla halının veya eşyaların yerini değiştirin. Aksi taktirde halı havı deforme olacaktır.
Sıklığı 900.000 uç ve fazlası olan halıların yüzeyini sivri veya keskin uçlu cisimlerle çizmeyiniz. Çünkü düz duran havların arasına zorlanmayla yatan uçlar, halı havının sık olmasından dolayı kendi kendilerine düzelemeyeceklerdir. Buda uzun sürede halı havlarında deformasyona neden olacaktır.
Hav ipliği cinsi ne olursa olsun halı yüzeyine 70 0C ve üzerindeki herhangi bir maddeyle temas ettirmeyiniz. (SU,ÇAY,ÜTÜ V.B.)
Halı , Deterjan , Sert yüzey temizleyicileri, çamaşır suyu , tuz ruhu gibi maddelerden uzak tutulmalıdır. Bu ve benzeri maddeler asla temizlikte kullanılmamalıdır. Çünkü bu tür maddeler halı dokusuna zarar vererek halının çürümesine neden olabilmektedir. Genel temizlik için mutlaka profesyonel bir firmaya baş vurun.
Halının üzerine dökülen sıvı hemen emici bez, kağıt havlu veya vakumlu süpürge ile halıdan emilmeli ve dökülen maddenin cinsine göre leke çıkarma talimatlarımızda ki gibi işlem yapılmalıdır.
Halı yüzeyinde trafik (kullanım yoğunluğu) farkı olan yerler arasında farklılıklar olası kaçınılmazdır. Özellikle düz ve açık zeminli halılarda bu durum daha da belirginleşecektir. Bu durumun önüne geçmek amacıyla halınızın yeri belirli aralıklarla değiştirilmedir.
Halı taşınırken veya muhafaza edilirken kesinlikle katlanmamalıdır. Her zaman rulo halinde taşınmalı veya muhafaza edilmelidir. Muhafaza yeri nemli veya rutubetli olmamalıdır.
Kesik elyafla üretilmiş halılarda bir miktar tüy dökülmesi kaçınılmazdır. Düzenli olarak güçlü elektrik süpürgesi ile süpürülen halılarda bu durum çok kısa sürede yok denecek kadar azalacaktır.
Halılarda görülen gölgelenme üretim kaynaklı bir sorun değildir. Halı üzerindeki trafik farklılıkları, nem farklılıkları ve zemindeki düzgünsüzlük farklılıklarından kaynaklanan ve özellikle açık zeminli düz halılarda daha görünür olan sorundur.
Kesik uçlu halılarda ayak izleri görülebilir. Bu durum halının serildiği yere kullanılan desenin sadeliğine ve hav ipliklerinin parlaklığına bağlı olarak artıp azalabilir. Bu tür izlerden rahatsız olan kullanıcıların daha karışık koyu renkli desenler tercih etmesi tavsiye edilir.
Halı havının uzun süre direk güneş ışığı alması durumunda renklerde değişim meydana gelebilir. Direk güneş ışığı alan yerlerde halının yerini sıkı sık değiştirerek veya direk güneş ışığı alınan saatler de pencerede perde kullanarak bu durumun önüne geçilebilir.
Farklı hav iplik üretim lotlarıyla üretilen halılarda bir miktar farklılık olabilir. Ayrıca daha önce alınıp bir miktar kullanılmış halı ile aynı desenden yeni halı arasında da farklılık mutlaka olacaktır. Eski halı ile eş olarak kullanılmak üzere halı alırken bu durum göz önüne alınmalıdır.
Yuvarlak, oval ve sekizgen halılar her kenarı overlok dikilmiş olarak satılırlar ve bu halılarda halı dokuma yönünde (normal halıda saçak takılan bölge) olan kenarlar yan kenarlara nazaran halı dokuma tekniği gereği daha zayıf overlok tutma özelliğine sahiptir. Dolayısıyla çırpma ve dövme bu halılarda overlok patlamalarına sebebiyet verecektir. Bu tür halılar alınırken ve kullanılırken bu özellik dikkate alınmalıdır.
Açık zeminli halılar daha kolay kir gösterir ve daha zor temizlenir. Halı seçimi yaparken kullanılacak yerin durumuna göre zemin rengi belirlemek daha sonraki kullanım kolaylığı için faydalı olacaktır. Unutmayınız ki hiçbir leke çıkartıcı lekelenen eşyaya zarar vermeden bütün lekeleri asla tamamen çıkartmaz.
Halınız saçaklı ise, saçaklarını kirden korumak amacı ile asla bant yapıştırmayınız. Bantta bulunan kimyasal yapıştırıcı saçaklarda telafisi mümkün olmayan lekeler bırakabilir
Gönderen temizlik zaman: 05:35 0 yorum
Etiketler: Duvardan Duvara, Halı Temizliği, Hali Yikama, Temizlik
Halı ve Kilimin Faydaları
Halı ve Kilimin Faydaları
Halı, yumuşaklığı ve hız kesici etkisi sayesinde ev içinde her yaştan insan için güvenli bir ortam yaratır. Özellikle yeni yürümeye başlamış çocukların hareketlerini kontrol etmek zor olduğu için, sert ve soğuk bir zeminden ziyade halı gibi yumuşak ve koruyucu bir kaplama seçmek çok daha güvenlidir.”Son birkaç yılda popülaritesi devamlı olarak artan bir grafik çizen halı ve kilimler, ev ve ofislerde dekorasyon anlayışının temel öğelerinden biri haline gelmiştir. Yumuşaklığı, desenleri ve renkleri ile halı ve kilimler tüm diğer zemin kaplama malzemelerinden ayrılıyor. Rahatlık / YalıtkanlıkYapısında bulunan milyonlarca iplik ile bir sıcaklık hissi yaratan halı aynı zamanda aşırı sıcak ya da soğuklara karşı da yalıtım sağlar. Halı, zemin üzerinde çok daha stabil hava sıcaklıkları oluşturduğu için kullanıcılara daha konforlu bir ortam yaratır. Soğuk mevsim ya da iklimlerde halı, ılık havayı uzun süre muhafaza eder. Enerji tüketimi konusunda dikkatli davranılması gereken çağımızda halı, bu özellikleri sayesinde oldukça yarar sağlamaktadır. Aynı şekilde sıcak havalarda da, aşırı sıcaklığa karşı bir yalıtım oluşturur. Dekorasyonun Temeli ; Estetik GörünümHalının bir dekorasyon aracı olduğu göz önünde bulundurulduğunda, yaşam alanlarımızın zeminlerini büyük ölçüde kaplayan bu ürünün renk ve doku özellikleri oldukça önem taşır. Renk ve dokusuyla halılar mekanlara sadelik, rahatlık ve yumuşaklık kattığı gibi kullanılan parlak renklerle de canlandırıcı bir etki yaratırlar. Halı, bir çevreyi kişiselleştirmek için en etkili ve en kolay yollardan biridir.Kayma ve Düşmelere Karşı GüvenlikGüvenlik, özellikle küçük çocukların ve yaşlıların bulunduğu alanlarda dikkat edilmesi gereken temel bir konudur. Bu anlamda, yaşam alanlarının zemininde, kaymaları ve düşmeleri önleyen ya da herhangi bir düşme anında yaralanmalara karşı koruyan sabit ve kaygan olmayan bir yüzey tercih edilir. Özellikle yeni yürümeye başlamış çocukların hareketlerini kontrol etmek zor olduğu için, sert ve soğuk bir zeminden ziyade halı gibi yumuşak ve koruyucu bir kaplama seçmek çok daha güvenlidir. Halı, yumuşaklığı ve hız kesici etkisi sayesinde ev içinde her yaştan insan için güvenli bir ortam yaratır. Ses Yalıtım ÖzellikleriGelişen teknoloji ile beraber hayatımızın bir parçasına gelen bilgisayarlar, telefonlar, büyük ekran televizyonlar ve video oyunları yaşam mekanlarımızın olduğundan çok daha gürültü bir hal almasına neden olmaktadır. Hava yoluyla yayılan bu gürültüye en basit çözüm hemen ayaklarımızın alında yer alan halılardır. Halı, güzel bir zemin kaplaması olmanın dışında, ses yalıtımı da sağlayan bir üründür. Buna ek olarak mekanlarda estetik bir atmosfer de sağlayarak konforu da arttırır.Son yıllarda, inşaat firmaları ev içindeki tüm yaşam alanlarını, büyük ve açık bir alan ile birleştirmeye yönelik bir eğilim taşımaktadır. Ancak bu yerleşim planı, ailenin birlikteliğini ilerletmesi nedeniyle ortamdaki gürültü miktarının da artmasına neden olacaktır. Zemine döşenen halı sayesinde ise bu gürültü, duvar ve mobilyalara çarpıp artmak yerine emilecektir. Araştırmalar gösteriyor ki düzgün bir şekilde belirlenmiş dolgu kombinasyonları ile üretilen halılar çok daha etkin bir biçimde ses yalıtımı sağlamaktadır. Halı dolguları, halının rahatlık ve ergonomik özelliklerini de arttırmaktadır. Halı dolguları, aşınmaya ve yıpranmaya karşı koruma sağladığı için halının ömrünü de uzatır. Kolay BakımBasit ancak düzenli bakım halının ömrünü uzatacaktır. Özellikle yoğun trafiğe maruz kalan alanların birkaç günde bir süpürülmesi ve geri kalan kısımların da haftada bir temizlenmesi yeterli bir bakımdır.Günümüzde üretilen halıların çoğu, üretimleri esnasında lekelenmeye karşı kimyasal işlem görmektedir. Ancak bu işlem halının hiçbir şekilde lekelenmeyeceği anlamına gelmez. Halınız üzerine herhangi birşey döküldüğünde bunu olabildiğince hızlı bir şekilde temizleyerek lekelenmeyi önleyebilirsiniz. Yaşlılar İçin AvantajlarZemin üzerindeki güvenlik özellikleri yaşlı insanlar açısından oldukça önem taşır. Halı ile kaplanan zeminler özellikle tehlike riski altında bulunan yaşlılar için çok daha emniyetlidir.Kaynak:Halı Dergisi